Ondernemers stress & Corona – Marina Wakker

Dit is een BIZON Inspiratieblog

Inmiddels zitten we in week 7 van de corona maatregelen. In mijn werk als arbeidspsycholoog zie ik inmiddels veel psychologische en emotionele consequenties. Het is zichtbaar bij cliënten, mensen op me heen en uiteraard ook bij mezelf. Logisch ook. Een crisis van deze omvang met deze hoge mate van onduidelijkheid, duur en bedreiging is ongekend. Het kan niet anders dan dat het ook iets doet met je eigen stresssysteem.

Verschillende stressoren

Hoewel er ook mensen zijn die nu juist meer tot rust komen door de afgenomen prikkels en het thuiswerken eigenlijk wel fijn vinden, zijn er bij verschillende groepen een diversiteit aan stressoren. Om maar wat te noemen: angst voor ziekte, verlies, inkomensonzekerheid, verhoogde druk door combinatie van kinderen lesgeven en thuiswerken. Extra hoge werkdruk of juist niets meer te doen hebben, verschil van mening over de aanpak van de crisis, angst voor de toekomst en ga zo maar door.

Afwezigheid van hulpbronnen

Hierbij speelt mee dat onze gebruikelijke hulpbronnen die stress juist helpen reguleren ook in mindere mate aanwezig zijn of op zijn minst verstoord zijn. Zo is sociaal contact, één van de belangrijkste hulpbronnen nu in mindere mate voorhanden. Datzelfde geldt voor sporten en vormen van afleiding die je normaal gewend bent op te zoeken. De afwezigheid hiervan werkt ook door op je stress-reguleringssysteem.

Ondernemers

Veel ondernemers zijn van nature optimistisch, creatief en veerkrachtig. Ik zie dan ook bij veel ondernemers een bewonderingswaardige snelle aanpassing. Restaurants die overgaan op thuisbezorging. Zzp’ers die hun aanbod snel weten aan te passen. Overgaan op onlinemogelijkheden etc. Maar voor veel ondernemers zijn dit soort aanpassingen niet genoeg om van te leven. Er zijn ondernemers voor wie het werk echt helemaal wegvalt met daarbij ook nog eens een onduidelijk perspectief voor de toekomst. Voor hen geldt een specifieke stressor en dat is machteloosheid. Juist machteloos zijn drukt misschien nog wel meer op ons stresssyteem dan wel iets kunnen doen. Ik vermoed dat alle oplossingsgerichtheid en creativiteit ten spijt, er bij iedereen ook zorgen zijn. Hoe lang gaat het duren en hoe lang houden we het vol? Het is dus niet gek als het je niet meer altijd lukt om optimistisch te zijn. Het niet meer altijd lukt in beweging te komen, je te concentreren. Je je bedrukt, boos, verdrietig, of gespannen voelt.

Hoe stress op ons lichaam werkt

Wanneer wij stress ervaren worden in ons lichaam (onbewust) overlevingsreacties als vechten, vluchten en bevriezen in werking gezet. Dit kun je merken doordat je je b.v. beklemd voelt en niet goed in beweging kan komen (bevriezen). Of dat je juist vanuit onrust gejaagd, en mogelijk ondoordacht en ongericht allerlei acties gaat ondernemen (variant van vechten). Gekoppeld aan dit soort mechanismen treden allerlei fysiologische reacties op: zoals bijvoorbeeld verhoogde hartslag, ademhaling, aanspanning en verkramping van de spieren. Dit soort fysieke reacties kunnen langere tijd in je lichaam aanhouden. Een ander gevolg is dat deze reacties ook invloed hebben op je denkvermogen. Juist het vermogen om helder, realistisch en creatief te denken vermindert dan. Zeker nu er vermoedelijk bij vrijwel iedereen wel iets van stress getriggerd wordt. Weet dat het (mindful) accepteren daarvan, het meer bewuster worden van je eigen reacties al meer ruimte kan geven. Een veel gemaakte fout is dat we de stressreactie juist willen negeren of weg krijgen. Boos worden op onszelf dat het niet lukt iets aan te pakken. Gevolg daarvan is juist dat de spanning toeneemt!

Het accepteren en onderzoeken van je stressreacties

Juist door een stressreactie te accepteren en die als het ware liefdevol en ondersteunend te onderzoeken, kun je jezelf helpen kalmeren. Daarbij geeft het inzicht. Het maakt het helderder waar je je precies zorgen over maakt, wat het element is wat je raakt en waar je behoefte aan hebt. De combinatie van kalmeren en beter snappen geeft gevoelsmatig weer ruimte.

Een oefening die ik daarom vaak toepas bij cliënten en die ik zelf ook regelmatig doe:

• Sta stil bij je eigen stressreactie. Wat voel je in je lichaam? Neem de tijd om hier rustig bij stil te staan. Adem juist naar de plek van de spanning of onrust toe. Voel wat dit doet.

• Steeds als er gedachten komen: ga weer terug naar die plek in je lichaam

• Check eens in je lichaam wat er eigenlijk gebeurd. Is het een bevriezing? Vuchtreactie? Neiging tot vechten (te hoge mate van gejaagde actie?). Dit kan je onderzoeken door bepaalde spanning (bv aanspanning van schouders) eens uit te vergroten. Wat doet je lichaam dan eigenlijk?

• Blijf stil staan bij wat er gebeurt. Adem er als het ware rustig naar toe. Voel wat er verandert in je lichaam. Mogelijk komt er als iets meer ontspanning en laat de stressreactie al wat los. Blijf er naartoe ademen.

• Stel jezelf de vraag wat het is wat je vooral raakt, of zorgen baart. Welle gedachten of gevoelens komen op? Komt er een voor jou bekend overtuiging, angst of gevoel op? Kijk of er vanzelf iets opkomt en laat het anders gaan (het is niet de bedoeling dat je hierover teveel gaat denken of piekeren). Als er wel iets duidelijks opkomt: schrijf het even op en toets het na deze oefening op realisme.

• Blijf rustig door ademen juist naar de spanning en onrust toe. Voel wat dit doet. Volg je ademhaling en volg de eventuele toegenomen ontspanning ook weer met je aandacht.

• Voel wat je behoefte is. Wat heb je nodig om je weer wat beter te voelen?

De coronasituatie met bijbehorende zorgen verandert niet door deze oefening, maar de mate van spanning waarmee je erop reageert wordt hopelijk minder. Vanuit meer ontspanning weten we beter wat we kunnen doen en wat we nodig hebben. Algemene hulpbronnen die helpend kunnen zijn: ga bewegen, zoek steun, doe ontspannende dingen als mindfulness oefeningen yoga of ga juist sporten. Onderzoek wat je nu nodig hebt en zoek creatieve alternatieven voor wat nu niet kan of mag. Praat met anderen over je zorgen. Goed zorgen voor jezelf en je naasten is de basis om ook weer in werksituaties effectief te kunnen zijn.

Voor wie deze oefening gezamenlijk (online) wil doen

Op woensdagavond 13 mei 20.00 geef ik een gratis online miniworkshop waarin ik bovenstaande oefening online begeleid. Wil je meedoen stuur me dan even een mailtje naar marina AT arbeidspsychologenmiddennederland.nl

En als je ondernemer/zzp’er bent en je merkt dat de stress nu zwaarder op je drukt dan je zou willen. Neem dan contact met me op dan kijken we samen even wat ik kan betekenen.

Over de auteur

Dit inspiratieblog is geschreven door Marina Wakker, zij is arbeidspsycholoog bij Arbeidspsychologen Midden Nederland en gespecialiseerd in stress, burnout en mentale gezondheid op de werkvloer. Zij zijn gevestigd in Baan aan de Eemstraat 15a. Begeleiding en coaching tijdens Corona kan doorgaan via videobellen en ook live (met 1,5 meter afstand in de coachkamers).

BIZON Baarn is een netwerk van, voor en door ZP’ers in en uit Baarn en directe omgeving.
Meer informatie over BIZON >

Meer nieuws

Businessclub Soestdijk

Het landgoed Paleis Soestdijk staat aan de vooravond van een […]

Noordschil en Drie Eiken geslaagd voor audit

De bedrijventerreinen Noordschil en de Drie Eiken zijn geslaagd voor […]

Monitor impact coronacrisis

De monitor impact coronacrisis bevat objectieve informatie uit betrouwbare bronnen […]

Inproba wil nog dit jaar klimaatneutraal zijn

Inproba produceert een 100% biologische lijn en wil nog dit […]

13 nieuwe MKB-deals voor regionale ondersteuning MKB

Met 13 nieuwe MKB-deals stimuleert het ministerie van Economische Zaken […]

Sneltest straten in Baarn

In Baarn zijn een tweetal (commerciële) Covid Sneltest straten, te […]

Tegemoetkoming ondernemers bij overstap naar schoon vervoer

Kabinet komt ondernemers tegemoet bij overstap op schone bestelbus of […]

Corona landelijke financiële regelingen

De coronacrisis treft onze samenleving in het hart. Mensen verliezen […]

WSP Bustour naar Baarn

Het WerkgeversServicepunt regio Amersfoort (WSP) gaat in september de regio […]

Provincie geeft subsidie aan bedrijven voor quick-scans zonnepanelen

De provincie Utrecht wil ondernemers in de provincie ondersteunen bij […]

Hulpprogramma voor digitalisering ondernemers van start

Ondernemers kunnen middels het project ‘Nu Digitaal’ vanaf vandaag steun […]

155-Help-een-bedrijf: gratis hulp voor ondernemers

Als ondernemer op zoek naar hulp? Ondernemers staan erom bekend […]

De Open Coffee’s in Baarn gaan weer starten in september!

Elke tweede woensdag van de maand ben je welkom bij […]

SAVE THE DATE Prinsjesdagontbijt 15 september

Traditiegetrouw organiseren we weer op de 3e dinsdag van september […]

Update Corona-Maatregelen

In de Utrecht Region Economische Corona Alliantie (URECA) bundelen regionale […]

In Memoriam Tineke Verburg

Oud-lid Tineke Verburg is zaterdag 13 juni 2020 overleden. Tineke […]

BIZONdere ZomerEvent op 3 juli

BIZON, het Baarns Inspirerend Zelfstandige OndernemersNetwerk organiseert weer een live […]

Ondernemers: pak de pers!

De leden van het BON kregen maandag 15 juni een […]

Extra afspraken over noodpakket banen en economie

Het economisch noodpakket wordt met een maand verlengd tot 1 […]

Wat gaat je écht helpen

Als zelfstandig ondernemer is het juist in deze tijd goed […]

Het BON gaat, ook digitaal, door…

Op vrijdag 8 mei jl. vond de eerste digitale BON-borrel […]

Wat nu? – Iris Hage

Dit is een BIZON Inspiratieblog Lege steden, lege kantoren, lege […]

EZK maakt coaching voor mkb in coronaproblemen gratis

Ondernemers kunnen dit jaar gratis professionele coaching krijgen wanneer ze […]

VEELGESTELDE VRAGEN VAN ONDERNEMERS EN BEDRIJVEN OVER HET CORONAVIRUS

Via deze link vindt u meer informatie over de gevolgen […]

Het is niet de vraag of je wordt gehackt, maar wanneer! – Jeroen Aijtink

Dit is een BIZON Inspiratieblog Ben je op de hoogte […]

Aanvragen Corona-Overbruggingslening mogelijk vanaf 29 april

Op 7 april kondigde het Kabinet aan €100 miljoen uit […]

Coronacalculator

Bereken hoe corona-regelingen jouw onderneming helpen We geven je direct […]

Utrecht Region Economische Corona Alliantie

Om ondernemers uit de regio Utrecht, zo goed mogelijk bij […]

Noodmaatregel voor ondernemers/zzp’ers via de uitvoeringsorganisatie BBS

Zelfstandige ondernemers in Baarn, Bunschoten en Soest met financiële problemen […]

Landelijke maatregelen

Het kabinet heeft besloten om vanwege het coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen te […]

Uitstelmogelijkheid betaling aanslag gemeentelijke heffingen voor Baarnse ondernemers en ZZP’ers

De gemeente Baarn wil ondernemers steunen wanneer zij in financiële […]

Noodpakket Corona voor banen en economie

De overheid heeft een pakket nieuwe maatregelen voor banen en […]

Corona-loket Kamer van Koophandel

De KvK heeft een speciaal loket beschikbaar gesteld voor alle […]

Start-up grijp je kans!

‘Startup Mentor’ van Rotary helpt startende ondernemers aan netwerk, kennis […]

Onderhandelingsgoeroe traint leden Baarns OndernemersNetwerk (BON)

Wie de komende tijd moet onderhandelen met een lid van […]

Sportcentrum De Trits heeft oog voor het milieu en de portemonnee

“Als Stichting zonder winstoogmerk willen we zo economisch mogelijk met […]

CBB; niet wonen op de Drie Eiken

De Contactgroep Baarnse Bedrijven (CBB) vindt het onbegrijpelijk, dat de […]

CBB; Ondernemersfonds Baarn verrijking lokale bedrijven

Baarn moet eens bij omringende gemeenten informeren over het instellen […]

Informatie-avonden over Poort van Baarn

De provincie nodigt u uit om één van de twee […]

CBB wenst allen een prachtig 2020 in goede gezondheid!

Als voorzitter van de CBB, Contactgroep Baarnse Bedrijven, wil ik […]

Duurzaamheid zit in het DNA van edelsmid Charlotte Vogel

Charlotte Vogel is eigenaar van de GoldXperience in de Laanstraat. […]

Baarn nummer 8 in landelijke lijst prestaties Midden- en Kleinbedrijf

Baarn scoort hoog in de landelijke onderzoeken van Bureau Louter […]

Move2Social Regio Amersfoort: van startende impact onderneming naar serieuze business

Gemeenten Amersfoort, Nijkerk, Baarn, Bunschoten, Soest, Leusden en Woudenberg, Rabobank […]

Kijken om te zien – Willemijn van Helbergen

Dit is een BIZON Inspiratieblog Kijken is voor de meesten […]

Breeam-in-Use Excellent certificaat voor Volvo Buitenweg

Gooise Meren over Volvo Buitenweg en hun Breeam-in-use Excellent certificering […]

Voormalig winkel-woonhuis Nagel uit 1905 volledig duurzaam door Bouwbedrijf BTG

Baarnsche Courant over de duurzame woning van Bouwbedrijf BTG Baarnsche […]

ZP’er Adriaan Voeten is 16 jaar als hij voor het eerst stroom opwekt

Interview met Baarnse ZP’er Adriaan Voeten die alles zelf doet […]

Dj’en op de werkvloer – Bas van Rossum

Dit is een BIZON Inspiratieblog Regelmatig breng ik mijn mede […]

SAVE THE DATE Lunchbijeenkomst Platform Ondernemend Baarn – 11 november 2019

Beste ondernemers, Wij nodigen u van harte uit voor een […]

De airco staat uit bij Alexanderhoeve kaasboer Peter Kievit

Kaasboer Peter Kievit houdt airco uit en bespaart op zijn […]

Bedreigt de smartphone de fotograaf? – Mieke Wegerif

Dit is een BIZON Inspiratieblog Van een mooi chique zwart-wit […]

Business Center Gooi binnen 14 maanden een A-label

Met € 100 euro ongeveer 100.000 kWh per jaar besparen. […]

Verbinding in beweging bij 66ste BON-bijeenkomst

Ook wel eens gemerkt dat tijdens het wandelen de verhalen […]

Uitnodiging RODELOPERDAG 2019

Voor ondernemers in de regio Amersfoort rollen we de rode […]

Schneider Electric verduurzaamd samen met pandeigenaar!

Samenwerken met de pandeigenaar loont de moeite: een win-win situatie. […]

Beken kleur, val (op de juiste manier) op – Krista Peeters

Dit is een BIZON Inspiratieblog Hoe komt een blauw logo […]

Belangrijk? Of alleen urgent? – Diederik van der Burg

Dit is een BIZON Inspiratieblog Heb je ook van die […]

€ 80 miljoen extra voor circulaire economie

Nieuwsbericht | 10-07-2019 | 08:00 Het kabinet heeft een bedrag […]

Met je kop in de krant – Hanneke Kiel-de Raadt

Dit is een BIZON Inspiratieblog Free publicity, gratis publiciteit, wie […]

Nieuw bovenbord bedrijventerrein Noordschil

Het bedrijvenbord NOORDSCHIL aan de Escherrotonde kon wel een facelift […]

Mooie opbrengst Haringparty 2019

Het is goed toeven in restaurant De Soester Duinen tijdens […]

Cursussen en trainingen bij KHN in Woerden

KHN biedt regelmatig cursussen aan op het gebied van veiligheid, […]

Houdbaarnschoon.nl

Met HoudBaarnSchoon zetten we ons in om Baarn opgeruimd te […]

Kraamverhuur 2019 van start!

Reserveer snel je kraam via de website van de Oranjevereniging. […]

Baarns OndernemersNetwerk: een ander ondernemersnetwerk

         Uiteraard is iedere ondernemer vol over het product […]

ZomerOndernemer helpt jongeren met starten eigen bedrijf

ZOMERONDERNEMER juni 2019   ZomerOndernemer helpt jongeren met starten eigen […]

In de juiste versnelling – Iris Weijman

Dit is een BIZON Inspiratieblog Mijn dag begon vandaag in […]

BON is eerste ondernemersvereniging die business buddie wordt van Unicef

Het Baarns OndernemersNetwerk wordt als eerste ondernemersvereniging in Nederland business […]

BON ondersteunt POB

In de algemene ledenvergadering van het Baarns OndernemersNetwerk (BON) van […]

Hoezo geen website nodig ?! – David van Diepen

Dit is een BIZON Inspiratieblog Als zelfstandig ondernemer heb je […]

Bedrijfsbezoek BIZON in het groen

ZP’ers netwerkvereniging BIZON ging deze week op bedrijfsbezoek in de […]

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) – Helma Starink

Dit is een BIZON Inspiratieblog Laatst was ik op een […]

Klamme handen en bibberende knieën? – Rombout Verschoor

Dit is een BIZON Inspiratieblog We hebben het allemaal wel […]

Een gezonde leefstijl – Daniëlle Swart

Dit is een BIZON Inspiratieblog Met gezonde, pure voeding kun […]

Het nuttige met het aangename verenigen; reizen voor zaken en privé – Fleur Ligteringe

Dit is een BIZON Inspiratieblog De wereld om ons heen […]

Saai, saaier, saaist – Bep van Rijn

Dit is een BIZON Inspiratieblog Saai; is de eerste gedachte […]

Drie tips voor drie ondernemersvalkuilen – Madeleine Boerma

Dit is een BIZON Inspiratieblog Ik schreef ooit een blog […]

logo Baarn
vorstelijk baarn
logo funda in business
BKA-logo

De ondernemers van Baarn hebben hun krachten gebundeld en werken intensief samen met de gemeente in het Platform Ondernemend Baarn (POB). Alle ondernemers van Baarn die ingeschreven staan bij de kvk zijn aan deze website toegevoegd.

Gemeente Baarn –
Economische Zaken
Accountmanager bedrijven:
Jack van de Gevel
T. 06-34875632
E.  j.vandegevel@baarn.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

 

Copyright POB Baarn ©  

Website door: Webheld.nl