Dit is een BIZON Inspiratieblog
We hebben het allemaal wel eens meegemaakt, een goedbedoelde presentatie waarbij je in slaap valt. De zaal uitlopen is niet netjes dus ga je maar eens kijken of er nog nieuwe mailtjes zijn binnengekomen. Zo’n presentatie is dodelijk en het kan nog erger als de PowerPoint presentatie héél véél tekst op scherm laat zien.
Het toverwoord voor een goede presentatie is: voorbereiden, voorbereiden, voorbereiden. Presenteren is echt niet zo moeilijk als de meeste mensen denken. Met goede voorbereiding en de juiste stappen kan iedereen dit leren.
Het is van belang dat je boodschap goed en duidelijk overkomt en dat je weet wie je publiek is. Een korte boodschap onthoudt het publiek beter dan een lang verhaal, waarbij je graag alles wilt vertellen (pleasen) en de zaal in slaap valt. Wees vooral niet compleet met een presentatie, laat de mensen gaan denken en na afloop gerichte vragen stellen.
Dit geldt trouwens ook voor een netwerkbijeenkomst. Laatst vertelde een man zeker vijf minuten over zijn bedrijf wat voor mij een erg saai verhaal was. Toen ik ook een kans kreeg en vroeg: “Wat doe jij nu eigenlijk…” bleef het lang stil.
Probeer eens in een netwerkgesprek het: KIJK, WANT, DUS.
Maar dan naar je eigen situatie. Voorbeeld;
KIJK wij maken de beste gloeilamp ter wereld.
WANT de lamp is energiezuinig en gaat lang mee.
DUS koop uit milieubesparende maatregelen onze gloeilamp.
Na dit korte verhaaltje van 12 seconden over je bedrijf of functie komen er vanzelf gerichte vragen. Door die te beantwoorden creëer je meer pr dan dat je een technisch verhaal gaat houden met veel jargon.
Probeer je presentatieteksten te visualiseren zodat de luisteraar de beelden voor zich ziet. Dus geen jargon maar een laagdrempelig verhaal zoals je het aan je tante zou vertellen. En… bouw regelmatig een paar seconden pauze in want de toehoorder moet jouw teksten ook verwerken in zijn grijze massa. Na afloop zal het publiek maar drie dingen van jouw presentatie hebben onthouden!
Een voorbeeld van een training voor kaderpersoneel in de zorgsector: Vertel in maximaal 60 seconden voor het Jeugd Journaal wat dementie is.
Voorbereidingstijd: 15 minuten.
Bijna niemand is het gelukt om het goed te vertellen. Op één persoon na die met een goed visueel verhaal kwam: “Het hoofd van jouw opa of oma lijkt op een grote oude kast met allemaal laatjes. En in die laatjes zitten allemaal herinneringen. Maar soms gaan die laatjes niet meer goed open. Andere laatjes wel, maar er zijn ook laatjes die dicht blijven zitten”.
Presenteren kan je alleen maar leren door “veel meters te maken”. Hou het kort, simpel en maak je presentatie visueel. Let ook op afleidende kleding, articuleer goed, praat rustig en hou je handen op navelhoogte en niet op je rug of in je zakken. Gebruik eventueel één of meerdere tekstkaarten in je hand. Het geeft meer zekerheid en als je in de problemen komt heb je een leidraad.
En bedenk; 55% is lichaamstaal, 38% stem gebruik, 7% inhoud. Maar met die laatste 7% moet je je publiek wel weten te boeien!
Gun jezelf vier tot zes maanden om je lichaam op een natuurlijke manier in balans te brengen. Tijdens mijn traject ga je geleidelijk aan je voeding aanpassen, zonder stress, zonder honger en leer je gezonde keuzes maken. Dat begint met een vrijblijvende, kosteloze kennismaking van een half uur. Daarin kun je op een laagdrempelige manier zien of mijn werkwijze bij je past.
Over de auteur
Dit inspiratieblog is geschreven door Rombout Verschoor, die tijdens zijn zeer ruime NOS/NOB-omroepervaring als video-editor voor alle actualiteitenrubrieken heeft gewerkt. Om de items op tijd in de uitzending te krijgen is goed luisteren naar interviews en snel beslissingen nemen van groot belang. Deze ervaring kwam hem goed van pas toen hij ging werken naar het NOS Journaal, Sport en NOVA. Na deze NOS/NOB-periode werkt hij alweer 15 jaar als cameraman en co-trainer voor een aantal communicatiebedrijven. Wekelijks is hij wel ergens in het land voor media-, presentatie- en crisistrainingen. Daarnaast produceert hij video’s voor instructie doeleinden, websites en bedrijven. www.romboutverschoor.nl
BIZON Baarn is een netwerk van, voor en door ZP’ers in en uit Baarn en directe omgeving.
Meer informatie over BIZON >