Bedreigt de smartphone de fotograaf? – Mieke Wegerif

Plaatsingsdatum bericht: 1 oktober 2019

Dit is een BIZON Inspiratieblog


Van een mooi chique zwart-wit familieportret, geschoten door een statige fotograaf die zich verstopt onder een zwaar doek, tot dagelijkse selfies voor je Instagram feed. Je kunt wel zeggen dat fotografie een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. De camera maakte in tweehonderd jaar plaats voor smartphones met driedubbele lenzen. En natuurlijk zijn er de bijbehorende apps om je foto’s te voorzien van een filter of om naar hartenlust alles bij te kunnen werken. Het is een fantastische ontwikkeling dat fotografie nu voor iedereen bereikbaar is. En ja, ook ik plaats snapshots op Instagram! Wordt mijn beroep dan misschien met uitsterven bedreigd? Mijn werk is tenslotte om de mooiste momenten in je leven vast te leggen. Ik ben er gelukkig niet bang voor, want ik weet dat er altijd een fotograaf nodig zal zijn.

Kijken
Als iets je passie is, voelt het niet als werk. Het mooiste is dat ik er, net als een kunstenaar, mijn hele ziel en zaligheid in kan en mag leggen. Ik ben eigenlijk nooit op zoek naar een perfect plaatje. Wel naar bijvoorbeeld de emotie. Want ik vind dat emotie een foto tot leven brengt. Bij elke foto moet ik van mijzelf goed kijken. Waar voel ik het waardevolle moment in het beeld dat ik voor mij zie? Ik fotografeer het daarna zoals ik het voel en beleef. De gewone dingen in het leven raken mij vaak het meest. Soms is de foto een ingeving en voel je gelijk aan wat je wilt vastleggen. Soms vliegen er vragen door je hoofd: Wat denken ze? Hoe voelt iemand zich? Dan zoek ik dat op. Ik ben zelf iemand die houdt van puur. Zo kijk ik ook door de lens. Een foto is voor mij een herinnering die je zelf niet vast kunt leggen. Ik vind het bijzonder dat ik mensen kan helpen herinneringen te maken en opnieuw te laten beleven.

5 tips
Als fotograaf gebruik ik allerlei professionele technieken. Maar je kunt zelf je eigen foto’s ook verbeteren voor bijvoorbeeld je Instagram. Met mijn 5 tips voor het fotograferen met de smartphone kom je al heel ver.

Tip 1. Gebruik de zelfontspanner
Veel mensen weten niet dat er een zelfontspanner op je smartphone zit. En bijna niemand gebruikt het voor een selfie. Het resultaat is echter veel mooier. Op je smartphone kun je ook aangeven hoe láng de wachttijd moet zijn tussen het indrukken van de knop en het maken van de foto. Zo kan je bij een groepsfoto zelf ook eens op de foto staan. Of de perfecte pose aannemen voor je Instagramfoto.

Tip 2. Fotografeer niet uit de hand
Zet je telefoon ergens op of tegenaan. Als je geen statief hebt, kun je je toestel ook laten leunen tegen de muur, een bloempot of zet hem tegen je koffiemok. Je hoeft alleen een mooie hoek te kiezen. Je vangt op deze manier meer van de omgeving in beeld.

Tip 3. Gebruik de flitser van je telefoon niet
Laat flitsen over aan een professionele fotograaf. Die weet namelijk exact welke flits je gebruikt voor het optimaal belichten van een onderwerp. Die flitser op je smartphone is echt heel fel. Foto’s binnen maak je bij het raam. Ga dus bij een raam zitten, maar wel uit de zon. Het licht is zo heel zacht en natuurlijk.

Tip 4. Focus op het onderwerp
Het fijne van een smartphonecamera is deze automatisch scherp stelt. Maar je kunt het ook zelf doen. Dat kan door het punt dat jij scherp wilt hebben op het scherm aan te tikken op het beeldscherm. De scherpte die je hebt ingesteld kun je ook vergrendelen door je vinger langer op een plek op het scherm stil te houden.

Tip 5. Bewerk je foto’s met apps
Ik bewerk mijn foto’s alleen daar waar nodig, want ik wil het puur houden. Zelf kun je natuurlijk je foto’s voor social media ook bewerken. Apps van Instagram, Snapseed en VSCO werken prima. Zelf gebruik ik voor Instagram Adobe Photoshop Express. Maar natuurlijk nooit voor mijn professionele opdrachten.

Over de auteur

Dit inspiratieblog is geschreven door Mieke Wegerif zij is fotograaf in Baarn en houdt zich bezig met de essentie van fotografie: Een herinnering vastleggen van hoe het echt is. Van geboorte tot het nemen van afscheid, met haar foto’s wil zij iets moois, tastbaars en waardevols achterlaten. Puur, eerlijk en zoals het leven is. Haar integere werkwijze wordt gewaardeerd bij particuliere en zakelijke opdrachtgevers. www.lifetimefotografie.nl

BIZON Baarn is een netwerk van, voor en door ZP’ers in en uit Baarn en directe omgeving.
Meer informatie over BIZON >

Andere berichten