Dj’en op de werkvloer – Bas van Rossum

Plaatsingsdatum bericht: 1 november 2019

Dit is een BIZON Inspiratieblog


Regelmatig breng ik mijn mede BIZON-leden in verwarring. Het is niet onwaarschijnlijk dat dit komt doordat ik eigenaar ben van twee totaal verschillende bedrijven. DIBA Roadshow, waarmee ik mij als dj aanbiedt met een spectaculaire geluid- en lichtshow voor allerlei feestjes. Het andere bedrijf is Woondialoog, waarin ik mij aanbied als organisatieadviseur voor woningcorporaties. In beide rollen heb ik het super naar mijn zin. En dat komt misschien wel doordat beide activiteiten meer gemeen met elkaar hebben, dan je in eerste instantie zou denken…

Bij een dj denken mensen vaak aan harde stampende beats en veel flitsende felgekleurde lampen. De techniek is echter niet wat mij drijft om dj te zijn. Voor mij is mijn avond geslaagd als de gasten tevreden en voldaan het feest verlaten en dat ze zich lekker hebben uitgeleefd op de dansvloer. Dat doe ik door het creëren van de juiste vibe. Hiervoor maak ik connecties met het publiek en probeer ik te ontdekken bij welke muziek de eerste vingertoppen mee tikken, of welke andere reacties mijn muziek ook teweegbrengt. Als enkele gasten eenmaal de dansvloer betreden, is het de uitdaging om door middel van de juiste mix en met vloeiende overgangen de gasten zo lang mogelijk aan het dansen te houden. Soms past een verzoeknummer van iemand daar helemaal bij, maar het kan ook voorkomen dat ik in het belang van de totale groep moet beslissen om het afspelen van een verzoeknummer maar even uit te stellen. Een beslissing die door de aanvrager niet altijd wordt gewaardeerd.

In mijn werk als organisatieadviseur bij woningcorporaties zie ik veel parallellen. Mijn rol heeft vrijwel altijd te maken met het verbeteren van processen. Denk bijvoorbeeld aan een verhuurproces. In dit proces verlaat de huurder de woning; voert de aannemer onderhoud uit op basis van beleid en wordt de opgeknapte woning weer verhuurd aan een nieuwe huurder. Bij zo’n proces krijg ik altijd te maken met medewerkers van verschillende afdelingen en onderhoudsbedrijven. Ik ben dan voortdurend bezig met samenwerken, verbinden en het bouwen aan vertrouwen.

Procesverbeteringen zijn het meest effectief als ze door de medewerkers zelf worden aangedragen. Zij moeten dus zelf ook de drang hebben om te verbeteren. Kortom, er moet een goede vibe zijn op de werkvloer…

Als het nu gaat om een dansvloer of een werkvloer, de succesfactoren zijn hetzelfde. De mensen krijgen energie als ze met elkaar samen zijn Ze maken contact met elkaar. De mensen durven af en toe een ander stapje te zetten. Ze dragen zelf bij aan de goede vibe. Er is synergie. Er is iets wat hun bindt. Er is plezier. En het feest, proces of gezamenlijk doel wordt altijd positief afgesloten.

Het wordt tijd dat we organisaties, samenwerkingsverbanden, netwerken, et cetera eens wat vaker gaan beschouwen als een dansvloer. En wat betekent dit voor de managers? Juist ja, dat zij eens wat vaker de rol oppakken van de dj. Het gaat immers om mensen, die met plezier het maximale willen geven.

Over de auteur

Dit inspiratieblog is geschreven door Bas van Rossum, met zijn bedrijf Woondialoog ondersteunt hij woningcorporaties in wijk- en vastgoedmanagement. Niet het aanbod van vastgoed, maar de vraag van de mensen uit de wijk is daarbij het vertrekpunt. Ketenoptimalisatie is een belangrijk middel om klantwaarde te verhogen en kosten te reduceren.

BIZON Baarn is een netwerk van, voor en door ZP’ers in en uit Baarn en directe omgeving.
Meer informatie over BIZON >

Andere berichten