Drie tips voor drie ondernemersvalkuilen – Madeleine Boerma

Plaatsingsdatum bericht: 1 november 2018

Dit is een BIZON Inspiratieblog


Ik schreef ooit een blog met de titel “Waarom een gelukkig huwelijk een MUST is voor succesvol ondernemen“. Ondernemers zijn ook maar mensen en komen zichzelf wel eens tegen. Dan is dat gelukkige huwelijk inderdaad een must. Ha, ik heb het hier niet over een huwelijk waarvoor de ambtenaar van de burgerlijke stand nodig is. Maar wel over een belangrijk huwelijk: dat tussen je innerlijke man en je innerlijke vrouw!

Als coach werk ik graag met ondernemers die kostwinner zijn. Ze borrelen van de ideeën voor hun onderneming, maar moeten geld verdienen. Dat levert een gezonde of ongezonde spanning op. Ik zet dan o.a. het schildenmodel van de Innerlijke Familie in. Hiermee kunnen we complexe situaties, pittige dilemma’s en uitdagende vraagstukken verhelderen en vereenvoudigden. Waardoor je als ondernemer sneller en makkelijker een uitweg vindt uit een situatie die niet werkt. In dit model gebaseerd op onder meer Jungiaanse archetypen, heb je vier innerlijke familieleden die ieder hun eigen kwaliteiten, maar óók hun eigen schaduwkanten hebben: een innerlijke man, vrouw, jongetje en meisje. We nemen er drie onder de loep.

Tips voor de Perfectionist, de Sloof en de Saboteur

De Perfectionist
Je wilt alles tot in de puntjes verzorgen. Je bent voor je klanten urenlang bezig om je werk mooier, beter en foutlozer op te leveren. Je hebt er zelf last van want het kost je meer tijd dan je mag factureren en je bent eigenlijk nooit tevreden.

In de schildentaal hoort perfectionisme bij je innerlijke man die de lat steeds hoger legt. Hij vertegenwoordigt jouw daad- en denkkracht, maar kan hierin doorschieten. Wat je wil is dat hij genoegen neemt met goed = goed genoeg. Alleen – als je dat tegen een perfectionist zegt, dan gruwelt hij waarschijnlijk van het idee alleen al!

Wat je nodig hebt, is een time-out. Hoe lastig dat ook is voor je perfectionist. De natuur in, naar de film, naar de sauna of een goed gesprek. Door het nemen van een time-out kun je weer met een realistische blik kijken naar de taak die voor je ligt en jezelf de vraag stellen of de eisen die jij jezelf stelt realistisch zijn. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je in staat gaat zijn de lat ietsje lager te leggen dan nodig. Stap voor stap.

De Sloof
Je staat altijd klaar voor anderen. Je klaagt wel eens dat het wat veel is, maar iedereen kan altijd een beroep op je doen. Geen vraag is je teveel. Je klanten weten dat en overvragen je herhaaldelijk omdat ze niet beter weten dan dat je er voor ze bent.

In de schildentaal hoort het wegcijferen van jezelf bij je innerlijke vrouw. Zij is degene die overziet wat nodig is, en gaat over jouw draagkracht en empathisch vermogen. Ze is ook degene die oog heeft voor wat anderen nodig hebben, en daarin kan ze zichzelf kwijtraken. Wat je wil is dat je gezonde grenzen in jezelf ervaart en ‘nee’ kunt zeggen, waar dit nodig is om goed voor jezelf te kunnen zorgen. Alleen – de sloof hoort je niet meer want ze is te druk bezig met anderen.

Wat je nodig hebt is een radicaal gesprek met jezelf en een daadkrachtig innerlijk besluit om het anders te doen. De kans bestaat dat je dit zelf niet goed kan, zeker als je te vaak en te ver over je grenzen heen bent gegaan. Dan helpt het om in gesprek te gaan met een (business) partner, coach, of bevriende ondernemer. Waar je mee kunt beginnen is om elke dag een keer te oefenen met ‘nee’ zeggen. Wees eerlijk naar jezelf wanneer je merkt dat je dit moeilijk vindt. Het erkennen van het feit dat je jezelf wegcijfert, is de eerste stap op weg naar verandering.

De Saboteur
Je laat je makkelijk afleiden en gaat liever leuke dingen doen, dan beginnen met het werk dat voor je ligt. Het komt voor dat je op het randje goed werk levert voor een klant omdat je eigenlijk te laat begonnen bent, te weinig zin had om ervoor te gaan zitten. Misschien baal je zelfs wel eens van een opdracht, omdat het maakt dat je niet kunt doen waar je zin in hebt.

In de schildentaal is je innerlijke jongetje degene die staat voor je behoefte aan vrijheid en speel- en bewegingsruimte. Hij staat óók voor je inspiratie en creativiteit. Wat je wil, is een gezonde balans tussen ‘werken en spelen’ en dat je zijn kwaliteiten in je onderneming kunt inzetten. Als je innerlijke jongetje echter steeds zijn zin krijgt, dan neemt het spelen de overhand en ligt het saboteren van je verantwoordelijkheden naar je klanten op de loer.

Wat je nodig hebt is het begrenzen van je eigen sabotagegedrag, en dit doe je door juist voldoende speelmomenten in te plannen. De klemtoon ligt hierbij op plannen. Maak ruimte in je agenda om te kunnen ‘spelen’: bouw speelkwartieren in. Geef jezelf permissie om op gezette tijden de boel de boel te laten en lekker te doen waar jij zin in hebt. Doe dit bijvoorbeeld meteen nádat je hard gewerkt hebt, als een beloning voor het feit dat hij het volgehouden heeft. Door goed te plannen, voorkom je dat hij je agenda overneemt.

Waarom nu dat goede huwelijk?
De time-out die de Perfectionist nodig heeft, betekent eigenlijk hulp inroepen van de innerlijke vrouw. Zij kan aangeven dat een time-out wijs en nodig is. Het daadkrachtig begrenzen van de Sloof betekent hulp accepteren van de innerlijke man die rücksichtslos ‘nee’ kan zeggen en je agenda tot gezonde proportie terugbrengen. De organisatie van speel- en werktijd gaat makkelijker als je innerlijke man en vrouw samenwerken: daadkracht en realiteitszin.

Kortom, een goede samenwerking tussen je innerlijke man en vrouw zorgt voor een gezond innerlijk systeem en daarmee ontspannen ondernemen. Dat laatste vind je innerlijke meisje weer fijn, gezinslid nummer vier. Over haar een andere keer meer!

Over de auteur

Dit inspiratieblog is geschreven door Madeleine Boerma zij combineert werken als projectmanager met het coachen van ondernemer-kostwinners. Ze is auteur van het boek Het zakelijke hart – ondernemen van binnenuit en het ebook Leiderschap in Projectmanagement. Ze houdt zich actief bezig met duurzaamheid, volgt in haar vrije tijd trainingen in bushcraft en wandelt graag in de Baarnse bossen met haar hond. www.hetzakelijkehart.nl

BIZON Baarn is een netwerk van, voor en door ZP’ers in en uit Baarn en directe omgeving.
Meer informatie over BIZON >

Andere berichten