In de juiste versnelling – Iris Weijman

Plaatsingsdatum bericht: 1 juni 2019

Dit is een BIZON Inspiratieblog


Mijn dag begon vandaag in een koffietentje. Mijn werkdag welteverstaan. Een heerlijke cappuccino, die met aandacht wordt gemaakt terwijl ik alvast wat ideeën de revue laat passeren en wat ingevingen noteer. Dat zijn over het algemeen de fijne werkdagen. Daarna uitrekken, naar huis fietsen en vanuit een innerlijke rust aan de slag. Klinkt fijn toch?

Maar er zijn ook wel eens van die dagen geweest (en heel soms nog wel) dat ik nadat ik mijn dochter naar school heb gebracht, meteen terug naar huis fiets, laptop open klap en gelijk start met werken. Hup, hup. Meteen aan de slag met de dingen die moeten gebeuren. Mails versturen, een rapportage schrijven, een afspraak plannen met een cliënt, overleggen met een collega, een training voorbereiden. Alsof er geen tijd te verliezen is. Lekker productief. Waarschijnlijk herken je dat wel. Toch? Het voelt in eerste instantie best lekker. Maar als je goed voelt, neemt je (spier)spanning toe, je ademhaling gaat omhoog en wordt oppervlakkiger, je lontje wordt wat korter aan het eind van de dag. En je voelt je mogelijk zelfs geleefd en komt niet toe aan de echt belangrijke dingen. Je wordt reactief. Dit moet niet te lang duren. Zelfs tijdens het typen van deze alinea voel ik de onrust die erbij komt kijken.

Er is wel eens een periode geweest dat ik te lang aan de koffie zat aan het begin van de dag. En dat er dan van werken niet veel meer kwam. Op zich niet erg natuurlijk. Ik geniet dan behoorlijk, geef mijn stresssysteem voldoende rust, voedt mijn sociale contacten en lees heerlijk wat interessante boeken weg. Maar als (zelfstandig) ondernemer die als zzp-er zijn geld wil verdienen moet ook dat niet te lang duren. Het is zeker als zelfstandige de kunst om in de juiste versnelling te zitten en op de juiste momenten te focussen en af en toe niet te focussen.

Hoe heerlijk is het om effectief te zijn en daarbij ook creatief en ontspannen! Om je daarbij te helpen heb ik uit eigen ervaring en vanuit mijn vak een aantal handreikingen op een rijtje gezet.

Zes simpele tips om creatief en ontspannen te blijven ondernemen:

  1. Begin je dag met aandacht. Met een goede kop koffie of thee bijvoorbeeld, door jezelf gezet of in een gezellig Baarnsch koffietentje. Je kunt dan checken hoe je in je vel zit die ochtend en wat je in ieder geval wil doen die dag.
  2. Plan je dag niet helemaal vol. Laat ruimte voor noodzakelijke of spontane onverwachte zaken en voor de dingen die passen bij je energie van de dag of van het moment.
  3. Las regelmatig een witje in. Een witje is oorspronkelijk een term uit de theaterwereld, maar het is ook een term die in de methode van het Tijdsurfen gebruikt wordt. Als Tijdsurftrainer ben ik natuurlijk fan van het witje. Vooral omdat het echt werkt. Tijdens een witje geef je je brein de vrijheid. Je focust niet, richt nergens bewust je aandacht op en laat je gedachten de vrije loop. Dat zijn de momenten waarop vaak ideeën ontstaan, je ineens weet hoe je op een mail wilt reageren en waarin je voelt en je realiseert wat je volgende activiteit wordt.
  4. Neem minstens iedere maand de tijd om een mindmap te maken of een ander overzicht waarop je noteert wat op dat moment de belangrijke projecten zijn. Je kunt dat overzicht apart maken in het kader van je ondernemerschap en van je privé-situatie of beide ineen.
  5. Check regelmatig even je spierspanning, met name in je nek- en schoudergebied, kaken en buik. Als je spanning opmerkt, kun je deze als dat lukt loslaten. Je kunt ook een of meerdere in- en uitademingen volgen. Dit voorkomt dat spanning gedurende de dag te veel oploopt en je uitgeblust je werkdag afsluit.
  6. Gun jezelf ook eens tijd om niets te hoeven. Als ondernemer bestaat het risico dat je vaak tussen al het andere door aan het werk bent. Plan bewust tijden waarop je niet hoeft te werken. Genieten.

Veel werkplezier en creativiteit gewenst!

Over de auteur

Dit inspiratieblog is geschreven door Iris Weijman, die met haar onderneming Zee van Tijd op verschillende manieren bijdraagt aan minder haast, het bevorderen van voluit leven en werken en aan duurzaamheid in brede zin. Iris verzorgt als psycholoog en trainer Mindfulness en Tijdsurfen trainingen, workshops en individuele begeleiding voor particulieren, zelfstandig ondernemers en organisaties. Binnenkort rond zij haar opleiding tot Spirit of Nature gids af en kun je ook mee met een wandeling in de natuur.

Zie voor meer informatie over Zee van Tijd en de activiteiten www.zeevantijdtrainingen.nl

BIZON Baarn is een netwerk van, voor en door ZP’ers in en uit Baarn en directe omgeving.
Meer informatie over BIZON >

Andere berichten