Dit is een BIZON Inspiratieblog
Laatst was ik op een heerlijke korte cruisereis naar het buitenland. Bij aankomst in het buitenland stond ik in een enorme rij met passagiers om via aangegeven slingerpaadjes uiteindelijk na lang wachten bij de douane uit te komen. In deze rij voor mij reed een rolstoelgebruiker. Hij werd door het personeel van de rederij halverwege door het lint gehaald, zodat hij met voorrang bij de douane terecht kon met zijn familie. Ook werd er even daarna iemand met krukken uit de rij gehaald met dezelfde reden.
Voordat ik zelf in deze rij terecht kwam, zag ik een jonge vrouw mank lopen met haar rolkoffertje achter zich aan. We moesten een kleine trap af. Ik vroeg haar of ik haar koffertje even de trap af moest dragen, waarop zij mij glimlachend zei dat het wel ging. Halverwege deze trap zakte zij toch onverhoopt door haar been heen en viel de laatste treden naar beneden. Ik heb haar geholpen op te staan. We zijn samen in de rij terechtgekomen. Toen de rolstoelgebruiker en de persoon op krukken door het lint mochten, vroeg ik haar waarom zij niet ook vroeg of zij voor mocht gaan. Ze gaf mij een verlegen lachje en zei: “Ik heb geen zichtbare hulpmiddelen bij mij en vaak gelooft men mij niet. Ik blijf wel in de rij.” Deze vrouw schaamde zich voor haar (tijdelijke) beperking en wilde niet de aandacht op zich vestigen. Het personeel van de rederij was maatschappelijk verantwoord bezig, maar zag haar helaas over het hoofd.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Maatschappelijk verantwoord ondernemen; hoe doe je dat? In elk geval vind ik het een hele kunst. Helemaal als je op alle vlakken bezig wilt zijn. Laten we wel wezen, je kunt niet alles in één keer aanpakken. Je moet investeren in geld en tijd. Je moet je eerst goed inlezen en je verdiepen in de materie en er hangt een prijskaartje aan de aanpassingen die je door wilt voeren. Wat is nu precies mvo? En op welke vlakken kan jij als ondernemer het beste beginnen? Je hebt bijvoorbeeld de drie P’s: People, Planet en Profit.
People
Laten we bij de eerste beginnen: People. Als evenementenorganisator ben ik daar als eerste mee begonnen. Het is goed als je je, als ondernemer, bewust maakt van de rechten van de mens, de gunfactor ten aanzien van de mens en op een verantwoorde manier werkt met de mens. Als maatschappelijk verantwoord ondernemer kan je mensen in dienst nemen met een beperking. Mensen met een verstandelijke beperking zie je onder andere veel in de horeca. Je hebt dan al een stap in de goede richting gezet.
Op kantoren kunnen mensen met een lichamelijke beperking of rolstoelgebruikers best goed ‘uit de voeten’, als er goede aanpassingen zijn doorgevoerd. Mensen met autisme zijn vaak heel behendig met computers en in de IT. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te benoemen. Het doen van aanpassingen kost geld en het omgaan met mensen met een beperking heeft ook zo zijn aanpassingen nodig. Maar als maatschappelijk verantwoord ondernemer levert het je ook veel goodwill op. Niet alleen bij de medewerkers met en zonder beperking, maar ook bij klanten en relaties. Hierdoor komt stukje bij beetje je investering op langere termijn weer terug.
Specialisatie
Als evenementenorganisator ben ik gespecialiseerd in toegankelijkheid tot evenementen voor iedereen. Dus ook voor mensen met diverse beperkingen. Hierbij kun je onder andere denken aan:
• Rolstoelgebruikers/ mensen met een lichamelijke beperking
• Mensen met een visuele en/of auditieve beperking
• Mensen met een verstandelijke beperking
• Mensen met een (aangeboren) psychische aandoening
Deze mensen hebben het recht om ook de evenementen te bezoeken, die zij leuk vinden of nodig achten voor hun werk. Maar zijn deze wel zo toegankelijk als men denkt? Lees hiervoor mijn blog over ‘Evenementen en hun toegankelijkheid’.
Planet
Bij Planet wordt gedacht aan duurzaamheid, minder afval en levering van leveranciers in de directe omgeving. Duurzaamheid is bijvoorbeeld in de evenementenbranche geen plastic weggooibekers op een event, maar kunststof glazen met statiegeld. Deze glazen kunnen worden hergebruikt. Ik vind dat ook nog gezelliger staan. Zeg nu zelf…
Je kunt inkopen doen met minder verpakkingsmateriaal. Hierop letten kan veel afval schelen. Afval scheiden kan thuis, dus ook op evenementen.
Artikelen online uit China bestellen is wel zo goedkoop, al is de levertijd vaak weken tot een paar maanden. Vaak komt het bestelde artikel te laat aan en moet je alsnog in Nederland je bestelling plaatsen. Dit komt niet ten goede aan je portemonnee, maar ook zeker niet aan het milieu. Gun de leveranciers in de regio/Nederland ook hun verdiensten. Dit doet de Nederlandse economie in ieder geval goed. Er zijn natuurlijk ondernemers die met het buitenland zaken doen. Daar zijn weer andere maatschappelijk verantwoorde keuzes te maken.
Profit
De financiële wereld heeft met Profit te maken. Kijk bijvoorbeeld naar de banken en hun kredietverstrekking. Een bank die let op maatschappelijk verantwoord ondernemen zal geen krediet verstrekken aan partijen die bijvoorbeeld wapens ervan willen kopen.
Win/win situatie
Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een win/win situatie voor iedereen. Opdrachtgevers schakelen steeds vaker een ondernemer in die maatschappelijk verantwoord onderneemt. Het komt ten goede aan mens en milieu. Deze normen en waarden handhaven bij het ondernemen is voor iedereen goed en levert op de lange termijn meer op.
Over de auteur
Dit gastblog is geschreven door Helma Starink, die vanuit haar onderneming Al Timone de organisatie verzorgt van evenementen voor opdrachtgevers. Helma heeft zich gespecialiseerd in de toegankelijkheid van evenementen in zijn algemeenheid. Met daadkracht, zorgvuldigheid, luisteren en goed budgetbeheer organiseert zij een geweldig event. “Het is mijn missie om een evenement te organiseren, waarbij de klant zichzelf kan zijn en zich met de tevreden gasten kan bezighouden. De klant doen stralen, doet mij stralen.” www.altimone.nl
BIZON Baarn is een netwerk van, voor en door ZP’ers in en uit Baarn en directe omgeving.
Meer informatie over BIZON >