Saai, saaier, saaist – Bep van Rijn

Plaatsingsdatum bericht: 1 december 2018

Dit is een BIZON Inspiratieblog


Saai; is de eerste gedachte als ik vertel wat ik doe als ondernemer. Veel mensen zien dan namelijk alleen cijfers en Excel kolommen. Wanneer ik bevlogen vertel over helpen en ontzorgen, zie ik ze vervolgens verbaasd en vaak ook geïnteresseerd opkijken. Als boekhouder en belastingconsulent probeer ik ondernemers te ontzorgen. Ik help ze ook door het woud van afkortingen; IB-OB-KIA-MIA-KOR, regelingen die ervoor zorgen dat de ondernemer kortingen kan krijgen, maar die ook verplichtingen meebrengen. Uiteindelijk tref ik altijd een blije ondernemer die opgelucht adem haalt, blij dat alles weer klopt. Vaak is er zelfs nog een teruggave of een aanslag die minder hoog is dan de ondernemer zelf dacht.
Ik heb hieronder 10 tips en trucs op een rijtje gezet die jou als ondernemer kunnen helpen:

1 Duurzaam boekhouden
De administratie moet je zeven kalenderjaren bewaren. De Belastingdienst houdt hierbij de volgende regel aan: Wat je digitaal ontvangt moet je digitaal bewaren. Dit bespaart veel papier en toner. Vergeet niet om maandelijks de bankafschriften te downloaden en op te slaan op een veilige plek. Na twee jaar kun je de afschriften niet meer downloaden en moet je bij de bank een betaalde (papieren) kopie opvragen.

2 Software
Kies een boekhoudprogramma dat verkoopfacturen maakt, inkoopfacturen als pdf of foto inleest en de zakelijke bankmutaties direct inleest. Hiermee spaar je veel tijd en heb je alle kosten en opbrengsten overzichtelijk en volledig in je administratie. Een dergelijk softwarepakket heb je al vanaf € 10,00 per maand.

3 Telefoon en Internet
Het abonnement van de mobiele telefoon is bij een zakelijk gebruik van minimaal 10% volledig aftrekbaar als kosten. Zet wel de factuur op naam van het bedrijf en laat het bedrag aan btw op factuur vermelden. Het abonnement van internet kan 30 tot 50% als zakelijke kosten opgevoerd worden. Let op: het televisieabonnement kan nooit zakelijk.

4 Urenregistratie
Om in aanmerking te komen voor de ondernemersaftrek is een urenregistratie noodzakelijk. Een ondernemer moet minstens 1225 uren per jaar in zijn onderneming werkzaam zijn, het totaal van directe en indirecte uren. De registratie kan opgevraagd worden door de Belastingdienst om deze te controleren. In veel gevallen wordt de achteraf opgemaakte registratie herkend door de Belastingdienst. Hierdoor loop je als ondernemer kans op hoge boetes en naheffingen.

5 Kilometeradministratie
Of je nu een privé of zakelijke auto rijdt; een kilometerregistratie is altijd nuttig om de btw-aftrek optimaal te kunnen benutten. Zakelijk hoef je niets meer te betalen dan je hebt afgedragen en privé kun je de btw over de zakelijke kilometers terugvragen. In de meeste gevallen is het rijden van een privéauto fiscaal voordeliger dan een zakelijke auto.

6 Lunch en diner
De vermelde btw op eten en drinken mag je als ondernemer nooit in aftrek nemen. Het volledige bedrag komt in de kosten. Bij de aangifte Inkomstenbelasting moet 20% van deze kosten opgeteld worden bij de winst. Dit is het privévoordeel, je hoeft thuis immers niet meer te eten.

7 Treinkaartjes 6% btw
Het OV-overzicht wordt geaccepteerd door de Belastingdienst als factuur en hier mag (als uitzondering) de 6% btw in aftrek worden genomen. Dit bedrag aan btw staat niet op het overzicht, maar van openbaar vervoersbewijzen mag je zelf de btw uitrekenen en in aftrek brengen.

8 KIA (Kleine InvesteringsAftrek)
Om gebruik van deze regeling te maken moet de investering per aankoop meer zijn dan € 450,00. Bij een totale investering van meer dan € 2.300,00 per jaar ontvang je 28% extra aftrek over de winst. Let vooral op aan het einde van het jaar, soms is het beter nog voor het einde van het lopende jaar de investering te maken of om juist de investering over het jaar heen te tillen.

9 OB (Omzet Belasting) of BTW (Belasting Toegevoegde Waarde)
Suppletie Met de suppletie aangifte kan je het verschil van de btw van het afgelopen jaar terugvragen of betalen. Het formulier is te vinden op de ondernemerspagina van de Belastingdienst onder het kopje overige formulieren. Reken jaarlijks de totale btw uit en maak een jaaroverzicht.

KOR (Kleine Ondernemers Regeling) Deze regeling is voornamelijk van toepassing voor startende ondernemers in het eerste jaar en geldt alleen voor eenmanszaken of vennootschappen onder firma. Je maakt dan gebruik van de KOR en hoeft geen btw af te dragen. Als het totaal te betalen bedrag aan btw (te betalen btw minus vooraftrek) niet meer is dan € 1.883,00 per jaar. Wel het bedrag van de niet afgedragen btw optellen als opbrengst bij de jaarwinst.
Oninbare vorderingen Na één jaar mag je de afgedragen btw terugvragen. Bij overige formulieren op de ondernemerspagina van de Belastingdienst kun je het digitale formulier vinden.

10 Website Bureau V
Onder het kopje nieuws wordt regelmatig nieuwe wet- en regelgeving gepubliceerd.

Bovenstaande tips en trucs hebben betrekking op de huidige situatie (oktober 2018). In Nederland Belasting Veranderland wijzigt er veel. Een kleine opsomming; 9% btw laag tarief (2019), KOR regeling wordt gewijzigd (2020), wet DBA (2020). Wil je op de hoogte blijven? Volg dan punt 10 van de tips en trucs. Bovenstaand is een kleine greep uit de vele manieren waarop administratiekantoor Bureau V kan zorgen en ontzorgen.

Over de auteur

Dit inspiratieblog is geschreven door Bep van Rijn van Bureau V; Administratiekantoor en Belastingadviesbureau en is gevestigd in Soest. Bep adviseert en ondersteunt ondernemers in het administratieve, financiële en belastingtechnische aspect van de onderneming die de ondernemer (eigenlijk) niet wil uitvoeren. In samenspraak kan Bep alles verzorgen of alleen de jaarrekening maken of de aangifte verzorgen. Bureau V is aangesloten bij de beroepsgroep Register Belastingadviseurs (www.RB.nl)

BIZON Baarn is een netwerk van, voor en door ZP’ers in en uit Baarn en directe omgeving.
Meer informatie over BIZON >

Andere berichten