Dit is een BIZON Inspiratieblog
Lege steden, lege kantoren, lege scholen, lege luchten! Volle huiskamers, volle boodschappenkarren, volle ziekenhuizen, volle hoofden: we leven momenteel in een onbekende wereld! Oud en jong zoekt zijn weg in het onontgonnen Corona-landschap. Al schuifelend, rennend, springend en struikelend gaan wij op pad en doen wij steeds weer nieuwe ontdekkingen. Ieder kiest zijn eigen route en komt voor zijn eigen uitdagingen te staan. En voor iedereen geldt: wat moet ik doen en waar kom ik uit? Zeker voor ouders is dit een uitdaging.
In deze blog loop ik een stukje met ouders en kinderen mee op hun weg in het Corona-landschap, net zoals ik altijd doe tijdens andere ontdekkingstochten. Op weg naar een doel: in dit geval het grote Einde-Corona-Feest! Samen kijken we wat wij tegenkomen, hoe wij daarmee omgaan en wat wij daarvoor nodig hebben. Vol goede moed en vertrouwen gaan wij op weg; mijn rugzak gevuld met gereedschap.
En wat komen wij zoal tegen onderweg? O jee, direct al een groot hek: verboden toegang! Verderop staat de school, in de verte zien wij de sportvelden en kijk eens, daar hangen vlaggen en ballonnen bij de grote Feesthal! Natuurlijk, daar vieren wij altijd feest! Maar hee, wat nu, kunnen wij er niet naar toe?
Eén van de kinderen begint te huilen, een ander schopt tegen een steen en roept dat het vals is en oneerlijk. Ouders staan stil en kijken elkaar geschrokken aan. Dan zegt een meisje: “Kijk, daar is een klein paadje, zullen we dat nemen? Misschien is ons feest ergens anders” Ze kijkt me vragend aan en ik zeg: “Natuurlijk, wat een goed idee! Kom op!”
Kinderen zijn flexibel en beschikken over een enorme veerkracht. Oké, ze hebben nog nooit meegemaakt dat school verboden terrein was en dat zij wekenlang verplicht thuis moesten blijven. Dat zij niet meer naar vriendjes toe mochten om te spelen, niet meer samen met hun teamgenoten mochten sporten en zelfs niet meer zomaar de straat op mochten. Alles is anders, maar alles kàn ook anders! Ineens zien zij hun ouders de hele dag, maken zij mee hoe ouders werken en ervaren zij als nooit tevoren hun rol en bijdrage in de sfeer in huis. Wat een leerzame tijd voor een kind! Het wordt uitgedaagd oplossingen te vinden voor lastige problemen. Ouders die kinderen hierin serieus nemen en luisteren naar hun ideeën, stimuleren hun zelfvertrouwen en zelfstandigheid. Vaak blijkt dat kinderen veel meer weten en kunnen dan ouders verwachten!
Het kleine paadje leidt ons naar een brede rivier. Hij moet wel diep zijn, want het water is donkerblauw en ondoorzichtig. Tussen het riet aan de waterkant ligt een oud roeibootje. Aan de overkant in de verte zien we iets glimmen. Een grote, stralende koepel lijkt het wel! Bovenop wappert een vlag. Een grote rode vlag met letters erop. Niemand kan lezen wat er staat. Eén van de kinderen pakt de verrekijker uit mijn rugzak. “Jongens,” roept hij als hij goed door de verrekijker heeft gekeken, “er staat Einde-Corona op de vlag. Het feest is bij die koepel!”
“Daar gaan we heen”, roepen de kinderen en ze rennen richting het bootje aan de waterkant. Een vader springt naar voren, grijpt zijn zoontje bij zijn arm en trekt hem terug. “Uitgesloten,” zegt hij streng, “veel te gevaarlijk. Dat bootje is zó gammel, dat zinkt direct, wil je dat wij allemaal verzuipen? Wegwezen hier!” Het jongetje jammert: “Alleen omdat jij niet kunt zwemmen papa, maar ik heb mijn zwemdiploma!” Hij kijkt wanhopig naar mij op.
“Zullen we eerst die boot eens uitproberen,” zeg ik, “wie weet valt het mee. We verzinnen wel iets om bij het feest te komen. Wie kan er nog meer zwemmen?” Alle kinderen juichen.
Voor kinderen is één ding van levensbelang: vertrouwen in een goede afloop. Vertrouwen zorgt voor veiligheid en de durf om door te gaan. Aan ouders om hun kinderen dit vertrouwen voor te leven: hoe zij met lastige situaties omgaan, bepaalt hoe kinderen in hun latere leven stress hanteren. Ouders die het goede voorbeeld geven en ontspannen, flexibel en oplossingsgericht zijn, leren hun kind wendbaar en flexibel te worden in lastige situaties. En hoe doe je dit? Praten over gevaren, uitleg doseren en afstemmen op wat je kind aankan en zelf inbrengt en vooral jouw eigen angsten weghouden van je kind: dit zorgt ervoor dat kinderen vertrouwen houden in zichzelf en in de toekomst en deze ook durven aan te gaan.
Tot zover het verslag van onze tocht. In bulletvorm nog even de belangrijkste adviezen voor ouders in de huidige Corona-tijd:
1. Zorg dat je zelf relaxed bent, als je met je kind over Corona praat.
2. Zorg voor een warme, liefdevolle sfeer in huis: een veilige plaats.
3. Leg dingen op een begrijpelijke en bondige manier uit: beperk informatie tot het nodige.
4. Heb aandacht voor de reactie van je kind.
5. Ga in op vragen en angsten van je kind.
6. Wees positief en hoopvol in je antwoorden en reacties.
8. Straal uit dat het goed komt.
Voor iedereen: veel succes de komende tijd, houd moed en o ja, nog even dit: Het bootje bleek in orde en wij kwamen allemaal heelhuids aan bij het grote Einde-Corona-Feest, dat pas stopte toen het donker werd en wij omvielen van de slaap! 😊
Over de auteur
Dit inspiratieblog is geschreven door Iris Hage, zij is integratief kinder- en jeugdtherapeut en heeft haar praktijk op de Tolweg in Baarn. Zij begeleidt kinderen en jongeren van 4 – 18 jaar en hun ouders bij sociaal-emotionele problematiek. Zolang de Corona-maat-regelen van kracht zijn, is de praktijkruimte gesloten en is contact mogelijk via mail en/of telefoon.
BIZON Baarn is een netwerk van, voor en door ZP’ers in en uit Baarn en directe omgeving.
Meer informatie over BIZON >